Bogaars. J-H. 1887-1944

Schatgraven noem ik het maar weer eens. Weer eens een keer in de boekbinders bezorg fietskist van Jan Bogaars gedoken. Het schrift en de verhalen dateren van 1903-1904. Op de kaft staat de Willemstraat als straatnaam. Jan heeft daar nooit gewoond. Mogelijk heeft er een toneel/zang vereniging gezeten.

Ik kwam de tekst ” Het kind van Holland” tegen. Er rolde een traan over mijn wangen.

                                                               Jan was 17 jaar toen hij dit schreef.

Terug denkend aan de verhalen over Jan. Die op 18 augustus 1944 ,helaas, gehoor gaf aan een oproep voor kleine zelfstandige Eindhovenaren om naar Welschap te gaan met een schop. Hij vond dat hij maar moest gaan i.p.v. de jongere mannen met een jong gezin. Hij deed zijn trouwring af gaf het aan zijn vrouw met de boodschap dat hij die niet meer nodig had. Het voor gevoel dat vele Bogaars jes hebben las ik terug in “Het kind van Holland” . Jan kwam niet meer thuis . Na vele jaren zoeken ben ik er nog steeds niet echt achter waar deze oproep vandaan kwam. Wel weet ik wat voor een leed deze bijzondere man achter liet.

Geef een reactie