Oud & Nieuw

Herinneringen aan deze dagen. Moeders stond de hele dag in de keuken. Oliebollen lucht door heel het huis. Geen oud & nieuw zonder oliebollen. Ieder had zijn eigen voorkeur. Ik zelf die met rozijnen & krenten. Mijn moeder zelf was gek op die gevuld waren met appel. Appelbeigneits met poedersuiker waren mijn moeders favoriet. Poedersuiker maakten we zelf met behulp van onze elektrische koffiemolen. De oliebollen kwamen tegen de jaarwisseling op tafel en werden steeds aangevuld. Eten tot we niet meer konden(lol) en dagen lang. Waren nl koud ook best wel lekker. Toen werden ze nog gemaakt met meel & echte gist.

 


Vele jaren later maakte ik ze zelf met mijn kinderen. Eerst met andere ouder bij de scouting van Ralph, in Stratum. Moeders bakken en kinderen verdelen op bestelling om de clubkas te spekken.


Na de scouting periode heb ik heel wat oliebollen gebakken voor  buurtbewoners op bestelling. Kinderen hadden zelf een bedrag per oliebol voor ogen. Moeders kocht de producten en bewaarde de kassabon. Hun opbrengst werd geteld en de kassabon uitgave er afgetrokken. De netto winst werd gedeeld door 3. Soms kreeg moeders nog wat lekkers als dank je. Hebben we vele jaren gedaan tot dat er te veel bestellingen werden gedaan en de kinderen een andere zaterdags baantje hadden bij de melkboer. Toen bakten we ze alleen voor ons zelf. Maar die van mijn moeder van toen bleven toch het lekkerste.

Ben benieuwd wat jou herinneringen aan de oliebollen tijd zijn. Hadden jullie ook jaarwisselings    tradities?

Engelstalig recept

Traditie: Oliebol.

Oliebol Traditie/Herkomst

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *