Bogaars Jacoba 1880-1954

1.CobaKarikatuur1938Eindhoven 29 september 1940 in tegenwoordigheid van vele harer ” koffieklanten” is zaterdagmorgen op hartelijke wijze afscheid genomen van mejuffrouw Coba Bogaars, leidster der culinaire afdeeling in het hoofdkantoor van de N.V. Philips. Bijna 48 jaar is Coba Bogaars in dienst der N.V. geweest De oud onder directeur P.N.L. Staal getuigde haar grote toewijding en trouw. Mejuffrouw Roelant prees de grote zuinigheid waarmee Coba de keuken bestuurde en bood haar als blijk van waardering een kop en schotel aan, behorende tot het kostbare servies waarmede de directie haar officieele gasten ontvangt en waarover Coba altijd zoo zorgvuldig heeft gewaakt. Ir.F. Philips was verhinderd bij het afscheid aanwezig te zijn doch de pendule die hij als afscheidsgeschenk had gezonden legde getuigenis af van zijn groote waardering voor haar werk.Eindhoven 29 september 1940 in tegenwoordigheid van vele harer ” koffieklanten” is zaterdagmorgen op hartelijke wijze afscheid genomen van mejuffrouw Coba Bogaars, leidster der culinaire afdeeling in het hoofdkantoor van de N.V. Philips.1b.bogaars.jacoba.kooldraadlampen.fabricage.4

Bijna 48 jaar is Coba Bogaars in dienst der N.V. geweest De oud onder directeur P.N.L. Staal getuigde haar grote toewijding en trouw. Mejuffrouw Roelant prees de grote zuinigheid waarmee Coba de keuken bestuurde en bood haar als blijk van waardering een kop en schotel aan, behorende tot het kostbare servies waarmede de directie haar officieele gasten ontvangt en waarover Coba altijd zoo zorgvuldig heeft gewaakt. Ir.F. Philips was verhinderd bij het afscheid aanwezig te zijn doch de pendule die hij als afscheidsgeschenk had gezonden legde getuigenis af van zijn groote waardering voor haar werk.

 

 

Coba (nr-8) behoorde samen met haar Zus Marie (nr-28) tot de 1ste werkneemsters van Philips.

Philipskoerier 12 mei 1951. (Terug blikken.)

In het TV programma van Omroep Max ” het Museum van Nederland “ heb ik Coba nog eens in het zonnetje kunnen zetten. Dat wat ze allemaal voor  ons en haar familie te weeg heeft gebracht. De Klok van Coba is inmiddels opgenomen in het museum de Kunsthal te Rotterdam in een tentoonstelling .De opnamedag was een bijzondere gebeurtenis op Paleis Soestdijk met een geweldig team. Je voelde je er meteen thuis. Nerveus was ik immers best wel. Dit is de link van het filmpje. 

Klok en beeldje Coba (eerste werkneemster lampenmaakster) from Omroep MAX on Vimeo.

De reacties tot nu toe zijn erg leuk, ook van de Philips-museum Directie.