Gosselink Brandenbarg

Naar aanleiding van deze vondst ben ik uit gaan zoeken om welke Familie Gosselink het hier gaat. mede met aanwijzingen van de Heemkundekring Oud Vorden kon ik meer info vinden m.b.t. dit gezin.

Het is de Familie Hendrik Gosselink & Garritje Brandenbarg. uit Vorden. Het hele verhaal is ook te volgen op onderstaande button. Vervolg. Mogelijk bent u verwant met dit gezin zo leuk zijn wat meer stamboom gegevens uit te wisselen. Er is nl nog weinig over hun bekend.

 

Vrijdag 4 Februari 1944 13.00 uur – Noodlanding B-17GSH Serial Number 42-3500 482/91 Bomb Group (812 BSq) grens Meddo/Zwolle bij Groenlo. Crew: 12 Pilot 1st. Lt. Warren E. BOCK Co-Pilots: 1st Lt. Glenn E. KOFOED. 2nd Co-Pilot Lt. Col. David G. ALFORD. (All survived – 11 PoW). Nadat elf bemanningsleden deze Pathfinder B-17 met hun parachute boven Duitsland hadden verlaten, zette David Alford noodgedwongen het toestel aan de grond. Als enige v.d. crew wist hij te ontsnappen en werd hij in december 1944 in de Ardennen bevrijd.

Om 13.30 uur verliet hij het brandende toestel en liep naar de dichtstbijzijnde boerderij. De bewoners, de familie Overkamp, maakten Alford duidelijk dat hij zich in Nederland bevond, maar hij rende weg. Hij verborg zich een tijdlang in een bos, waarna hij verder liep en bij de boerderij van de familie Bus aanklopte. Hier verruilde hij zijn vliegeniersuitrusting voor burger kleren. Nadat hij zich eerst weer in het bos schuil- gehouden had, ging hij verder in westelijke richting. Uiteindelijk kroop hij doodmoe en door en door koud in een hooiberg. Toen hij ’s morgens wakker werd en bij de boerderij aanklopte, bleek dit de boerderij Nieuw Mombarg (Schuttestraat 24 Vorden) te zijn van de familie Gosselink. Gosselink stelde de familie Vosselman op de hoogte waar op dat moment ook W. Spanhaak aanwezig was. Spanhaak haalde de piloot op en bracht hem naar “Huize ten Bosch” een ondergrondse schuilplaats in het bos bij kasteel Onstein. Hier kreeg hij degelijke kleding, schoenen en een vals persoonsbewijs, waarop vermeld stond dat hij schrijfmachinemonteur en doofstom was. Op 28 maart 1944 werd Alford door de Zwolse onderwijzer Chris Huiberts (schuilnaam Chris Bos) naar Vorden gebracht. Men stelde vast dat het inderdaad om een Amerikaanse piloot gingen niet om een spion. Hij werd weer teruggebracht naar het Onstein. Hij werd hier goed verzorgd door Vosselman en Spanhaak, maar ook door de dames Alexandra en Oda van der Heijden. Later werd hij door Chris Huijberts met de trein naar Amsterdam gebracht.

vervolg verhaal

meer