Kerstmis bij ons thuis.

Kerstmis bij ons thuis was altijd erg gezellig. Geen kadootjes, dat was toen zeker nog niet in. En waarschijnlijk ook niet te bekostigen. We hadden lekker in de boom waarvan we af en toe iets uit de boom mochten halen. Altijd spannend want ze hingen hoog in de boom zodat de hond er niet bij kon. Onder de boom stond altijd een emmer met water omdat er toen nog echte kaarsjes in mochten. Niks veiligheidsverbod(lol). Zo snugger was met toen wel.

Tradities

Op 24 december als laatste klant van de bomenman werd onze boom gebracht. Vader zorgde voor de lichtjes en dat de boom diervriendelijk was vast gemaakt aan een haak waar anderes een schilderij aan hing. In de keuken was van alles aan het pruttelen, o.a. gebakken niertjes. Lekker voor als we uit de nachtmis thuiskwamen. De tafel werd altijd al op voorhand gedekt met het zondags servies goed. De club eters was af en toe wel erg groot. Artiesten die niet naar hun familie konden schoven dan bij ons aan. Was altijd een gezellige boel , later aangevuld met diverse internationale tradities. Na de nachtmis en eten met een volle maag naar bed. ’s Morgens vroeg op om Oma Taphorn op te halen om naar de Herderkesmis te gaan. Daarna kwam Oma mee naar ons om de 1ste Kerstdag met ons door te brengen. Ja wel en weer eten. ’s Middags naar Billy Smart circus kijken op TV. Was vaste prik en kon moeders in de keuken om voor velen het eten verder klaar te maken. Vaak kalkoen op 1ste Kerstdag. Op 2e Kerstdag warm eten restjes dag aangevuld met konijn voor de liefhebbers. De feestpudding stond op de schutting af te koelen. Vaak griesmeelpudding met Tutte-fruttie. Was niet echt mijn ding en kwam er ook perzik met slagroom tevoorschijn.

Later …..

Tradities die later zijn doorgezet waren, beschuit met muisjes en nog steeds. Kerstwinter circus in de Stadsschouwburg. Samen naar de nacht mis met mijn moeder en Arie. Daarna eten in de Heilige Geeststraat en daarna naar de Kettingstraat, slapen en de volgende dag kwamen mijn moeder & Arie bij ons eten. Daarna spelletjes doen. Niet meer met niertjes maar lekkere worstenbroodjes Gedaan tot/met 1990.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *